MARY QUEEN OF SCOTS

29-03-2019 | 20:00

Speelduur:
125 minuten
Genre:
Drama, Historisch
Land:
United Kingdom
Cast:
Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, David Tennant

Aantal gereserveerde plaatsen:

FILMINFORMATIE

Bedrog en samenzweringen in Engelse-Schotse Game of Thrones tussen twee jonge koninginnen. Mary en Elizabeth. Boekenweekfilm.

Op haar zestiende wordt Mary (Saoirse Ronan) koningin van Frankrijk, op haar achttiende weduwe. Desondanks weerstaat ze de druk opnieuw in het huwelijk te treden. In plaats daarvan keert ze terug naar haar geboorteland Schotland waar ze de troon opeist. Maar Schotland valt net als Engeland onder de heerschappij van Koningin Elizabeth I (Margot Robbie). De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie naar elkaar, en zijn rivalen op het gebied van zowel macht als de liefde.

Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld moeten ze allebei beslissen of ze een strategisch huwelijk willen sluiten ofwel onafhankelijk blijven. Mary is vastbesloten meer te worden dan een boegbeeld voor de Schotten. Ze wil aanspraak maken op de Engelse troon, waarmee ze de heerschappij van Elizabeth bedreigt. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen vervolgens zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijk de loop van de geschiedenis bepalen.

Het is de eerste film van theaterregisseur Josie Rourke, sinds 2011 artistiek directeur van het Donmar Warehouse, een non-profit-theater in Covent Garden. Ronan timmert de laatste jaren flink aan de weg; zo schitterde ze in Lost River, The Grand Budapest Hotel en Atonement (bekroond met Oscar). Voor haar rol in Lady Bird won ze een Golden Globe. Robbie brak door in The Wolf of Wall Street. Voor haar rol in I, Tonya won ze maar liefst zeven prijzen, en werd ze genomineerd voor een Oscar.

‘Opnieuw een uitstekende prestatie van Ronan’ – The Guardian ***
 
‘Geweldige spel van Ronan als stellige, maar ook naïeve Mary en prachtige decors en kostuums’ – NRC ***  

Extra informatie:

Van 23 t/m 31 maart is er in de regio Veluwezoom van alles te doen rond de Boekenweek. De Bibliotheek Veluwezoom, Meijer & Siegers uit Oosterbeek, Jansen & de Feijter uit Velp, The Read Shop Dieren en Filmhuis Dieren hebben samen een programma samengesteld rond het thema van de Boekenweek ‘De moeder de vrouw’. Normale toegangsprijs. Meer informatie: Boekenweekpagina bibiotheek Veluwezoom

RESERVEREN