SHOPLIFTERS

12-02-2019 | 20:00

Speelduur:
121 minuten
Genre:
Drama, Misdaad
Land:
Japan
Cast:
Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Jyo Kairi, Miyu Sasaki

Aantal gereserveerde plaatsen:

FILMINFORMATIE

Oscarnominatie beste buitenlandse film!

Een gezin vol kleine criminelen kidnapt een jong meisje om haar te redden van verwaarlozing door haar echte ouders.

Waar Shoplifters zijn naam vandaan haalt wordt gauw duidelijk als een volwassen man (Lily Franky, Like Father, Like Son) en tiener samen in de supermarkt zijn en noedels in een tas verdwijnen. Het tweetal is vader en zoon in een samengesteld gezin dat de wet niet zo nauw neemt.

‘Oma’ (Kirin Kiki, After the Storm) chanteert een gezin, ‘moeder’ steelt dasspelden in de wasserij waar ze werkt en ‘dochterlief’ werkt in een peepshow. Terwijl je dit te weten komt, leer je ze vooral ook kennen als liefdevol clubje armoedzaaiers met een hechte band. Ze kiezen ervoor elkaars familie te zijn. Op een dag ontfermen ze zich over een 4-jarig meisje dat door haar echte ouders wordt mishandeld. Voelt het nog wel als kidnapping als de kleine liever bij haar nieuwe schijngezin is dan bij haar echte ouders?

Voor het eerst in 21 jaar heeft een Japanse regisseur de Gouden Palm gewonnen, en wel Hirokazu Kore’eda (Our Little Sister). In 1998 brak hij internationaal door met After Life en sindsdien bouwde hij aan een prachtoeuvre met films als Nobody Knows, Still Walking en I Wish. En dat is nog maar een greep. Hij is waarschijnlijk op dit moment de grootste werkende dramaregisseur in een land met een rijke filmtraditie. 

‘Pendelt meesterlijk tussen het droevige, het vertederende en het mild-komische’ – de Volkskrant  *****

‘Begripvol en warm’ – VPRO Cinema ****

‘Shoplifters steelt je hart’- The Guardian ****

Extra informatie:

RESERVEREN